Lights go off when pump is turned on (12V) - Fiberglass RV


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-10-2014, 10:07 PM   #1
Member
 
Name: Brian
Trailer: 1990 16 ft Casita DLX #6
Colorado
Posts: 45
Question Lights go off when pump is turned on (12V)

1990 Casita. When running off the battery the lights go off (pump doesn't run) when I turn on the pump. If I turn off the water pump the lights will go back on after a short delay. New fully charged battery.This doesn't happen when plugged in to 120 V power. Both will work on 120V. Any ideas why this is happening?
__________________

__________________
Losthwy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 10:38 PM   #2
Senior Member
 
Bob Miller's Avatar
 
Name: Bob
Trailer: 1973 Hunter Compact II
California
Posts: 7,912
Sounds like there is a short that is popping a self resetting circuit breaker. The slight delay afterwards before the lights come back is the circuit breaker cooling and resetting. I suspect that you also hear a small click.
__________________

__________________
Bob Miller is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 11:16 PM   #3
Senior Member
 
Dan Meyer's Avatar
 
Name: Dan
Trailer: Scamp
Minnesota
Posts: 559
Is the battery properly connected? Typically the black wire at the battery is NOT negative. I would also check connections at the battery any splices between the battery and converter in both the positive and negative cables.

Good Luck!

-- Dan Meyer
__________________
Dan Meyer is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2014, 08:51 PM   #4
Member
 
Name: Brian
Trailer: 1990 16 ft Casita DLX #6
Colorado
Posts: 45
I will check the connections.
__________________
Losthwy is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2014, 05:23 AM   #5
Raz
Senior Member
 
Raz's Avatar
 
Name: Raz
Trailer: Trillium 2010
Vermont
Posts: 4,063
Quote:
Originally Posted by Bob Miller View Post
Sounds like there is a short that is popping a self resetting circuit breaker. The slight delay afterwards before the lights come back is the circuit breaker cooling and resetting. I suspect that you also hear a small click.
I agree with Bob. I would suspect a short beyond the water pump switch. It could be as simple as worn insulation at a wire staple or a bad pump. Raz
__________________
Raz is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2014, 07:58 AM   #6
Member
 
Name: Brian
Trailer: 1990 16 ft Casita DLX #6
Colorado
Posts: 45
The delay of the lights coming on makes sense it's a delay of a fuse resetting. Where would this fuse be and what does it look like?

Can you test a pump?
__________________
Losthwy is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2014, 08:15 AM   #7
Senior Member
 
Bob Miller's Avatar
 
Name: Bob
Trailer: 1973 Hunter Compact II
California
Posts: 7,912
It's not fuse, it's a circuit breaker and they are usually small metal cubes with two wire posts on them. Listen near the battery area and you should hear a click when it trips and/or resets.
__________________
Bob Miller is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2014, 10:40 PM   #8
Member
 
Name: Brian
Trailer: 1990 16 ft Casita DLX #6
Colorado
Posts: 45
It was the converter. I removed it and separated the 120 v and 12 v systems. Worked just fine.
__________________
Losthwy is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2014, 09:48 AM   #9
Senior Member
 
fusedlight's Avatar
 
Name: gary
Trailer: 16' 1998 Scamp
Minnesota
Posts: 672
Registry
I just LOVE the wiring conventions in the Scamp. AT the battery it's the usual Red=POS and Black=NEG. Once you get IN the Scamp, it's Black=POS. I guess the logic is that it's the "hot", not ground, wire... as with AC. Oh well... it builds character, I suppose.
__________________

__________________
fusedlight is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
light, lights


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Meguires Wax turned parts of my Acorn PINK !!!! NancyS Care and Feeding of Molded Fiberglass Trailers 10 08-17-2013 07:33 AM
Power draw from tv battery when turned off Wallo Towing, Hitching, Axles and Running Gear 39 06-08-2013 12:36 PM
Drop Axle Turned Upside Down? KeesV Problem Solving | Owners Helping Owners 17 04-09-2013 03:31 PM
Lurker turned member Cadet85 Hi, I am.... 9 07-12-2011 08:08 PM
Turned my S into a Scamp! Legacy Posts General Chat 5 07-09-2003 09:24 AM

» Upcoming Events
No events scheduled in
the next 465 days.
» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.