bigfoot 12v problems - Fiberglass RV


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-11-2016, 10:20 AM   #1
Junior Member
 
Name: martin
Trailer: bigfoot
British Columbia
Posts: 2
bigfoot 12v problems

hi, could anybody advice on the following problem. I have a bigfoot 17ft trailer 1989 with a D20-BRA-A converter. When on 120v everything (all appliances) works fine. when no 120v available and on 12v battery supply (charged) , only the lights are working but not the pump and the led control panel and worst the converter is heating up badly. I unplugged all the circuits (fuses) and the converter is still heating up. where shall I start searching for the problem ? thanks
__________________

__________________
bigfoot12 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2016, 03:17 PM   #2
Member
 
Name: Gerry
Trailer: Triple E
British Columbia
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by bigfoot12 View Post
hi, could anybody advice on the following problem. I have a bigfoot 17ft trailer 1989 with a D20-BRA-A converter. When on 120v everything (all appliances) works fine. when no 120v available and on 12v battery supply (charged) , only the lights are working but not the pump and the led control panel and worst the converter is heating up badly. I unplugged all the circuits (fuses) and the converter is still heating up. where shall I start searching for the problem ? thanks
Have your converter tested. It sounds like it might be the problem. The other possibility is that there may be a short in the system.
__________________

__________________
Gerry Kiernan is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2016, 03:21 PM   #3
Senior Member
 
Name: Jack L
Trailer: Bigfoot B-17 CB
Washington
Posts: 1,056
Welcome to the forum Martin. I've never heard of the converter you mentioned. Can you post photos ? Maybe that will help. If it is original to the trailer, it's probably time for a new converter. I googled D20 BRA converter and got some very interesting results, but none that relate to electricity.
__________________
Jack L is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2016, 07:45 PM   #4
Junior Member
 
Name: martin
Trailer: bigfoot
British Columbia
Posts: 2
it is an Allanson converter D20-BRA-A without charger. I cleaned today the battery connection cables and also the pump started working on the 12v. the converter is still heating up even if all appliances are disconnected. I do not understand why the converter heats up when on 12v only because it is not needed for converting (the 120v cable is disconnected). is the problem inside the converter or is it a short somewhere ?

I tried to attach a picture below. thanks for your answers.
__________________
bigfoot12 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2016, 01:13 PM   #5
Senior Member
 
Name: Francois
Trailer: Bigfoot
British Columbia
Posts: 683
Registry
not much help....

welcome to the world of buying 20+ year old trailers....the reality is that some of the systems will need replacing...and some will keep working for what seems like forever....

your power center....too bad your picture didn't come through....but in the early nineties BF switched to Magnatek power centers (the converter part is in the bottom half of cabinet)......people are often ditching these Maganteks for something better.....so what does that tell you about your even older version???......elec. stuff generating heat is a way bigger problem waiting to happen IMO

Unless you can find an old (and I mean real OLD) electrician or RV technician that can troubleshoot your problem I would just go the replacement route....you could buy/install a new/better/smaller power center...if it was a Magnatek you could buy just the converter/charger that fits/replaces the original exactly(bottom half of PC)....or you could delete the converter completely, buy a very good charger and wire it in permanently (faced with a problem similar to yours that's what I did a couple of years ago and so far it has performed very well that way)

below is pictures of my old Magnatek and what happened to it....good luck
Attached Thumbnails
elecp.jpg   elecp3.jpg  

elecr2b.jpg   elecr2e.jpg  

__________________
Franswa is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bigfoot


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
12V wiring problems in 13' Burro Armymomma Problem Solving | Owners Helping Owners 5 05-01-2012 08:54 PM
Bigfoot controller problems Colin77 Modifications, Alterations and Updates 4 02-24-2012 10:33 PM
12v vs 110v power - what goes where in Scamp? TomN Care and Feeding of Molded Fiberglass Trailers 20 11-26-2005 11:51 AM
12V Coffee Pots Legacy Posts Problem Solving | Owners Helping Owners 17 06-15-2003 09:33 PM
Adding a 12v feed Legacy Posts Modifications, Alterations and Updates 6 06-09-2003 03:13 PM

» Upcoming Events
No events scheduled in
the next 465 days.
» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 06:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.